Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов: Комисията за изтребителите няма нищо общо с атака срещу президента

Снимка: БГНЕС
Създаването на комисията за изтребителите няма нищо общо с атака срещу президента. Това обяви в предаването "Неделя 150" председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов:

Защото страната ни ще трябва да изхарчи около милиард и половина на българския данъкоплатец. Пари, които трябва все пак да бъдат подложени на някаква парламентарна експертиза и от тази гледна точка смятам, че няма нищо лошо, а и за всеки един политик е важно да бъде изчистено всичко, свързано с харченето на толкова много пари.

Категорично искам да заявя нашата парламентарна позиция, няма абсолютно нищо, свързано с някаква атака към президента или президентската институция. Силата на демокрацията е в разделението на властите и все пак трябва да се придържаме към това, в която е записано основно и в конституцията. От тази гледна точка парламентът направи тази комисия и тя е с една единствена функция – да провери всички факти и обстоятелства около това решение, което взе служебното правителство.

Днес, когато имаме повече налична информация от всичко това, която сме анализирали, което е излизало в медиите, можем да кажем, че има общо две държави от общо шест, в които са на въоръжение самолетите "Грипен", две държави, които са членки на НАТО, където и в двата случая винаги е имало съмнения за корупция. Ф-16, са на въоръжение с 27- 28 държави, и навсякъде никъде не е имало никакви скандали или съмнения за корупция.

И ако погледнем реално експертизата и експертизното мнение, което е давал президентът Радев тогава в качеството му на експерт на летец, до 2012-2013 година той изцяло се е придържал и е убеждавал ръководството на Министерството на отбраната за силата на Ф-16. От 2014 година, ако проследите всяко едно интервю, което е давал, тогава ще видите как веднага отиваме рязко на другата посока.

По повод случилото се в НДК Цветанов обясни:

Обяснението ми е, че министър Лиляна Павлова от гледна точка на дейностите, които има по председателството, е възложила да се направи един одит. Резултатите от междинния одит са й дали достатъчно основания да започне премиера Борисов и да се предприемат съответните мерки за оптимизиране работата по председателството. От тази гледна точка тя взима решение за освобождаването на Боршош. Впоследствие господин Борисов да разговор с Лиляна Павлова и министър на културата господин Банов вземат управленското решение НДК да премине към Министерството на културата.

Имало е работен разговор, на който са били изчистени всички детайли за това как процедурите могат да бъдат оптимизирани и завършени Тази констатация да бъде изчистена в последващите действия. От тази гледна точка всичко това е изчистено и се взима това управленско решение. Не виждам абсолютно никакъв проблем или някакво напрежение, което някои изтълкуваха, че едва ли не има някакво недоверие към някой от министрите или някой от ръководството на НДК.

Цветан Цветанов каза, че ГЕРБ са се съгласили за създаване на парламентарна комисия по въпроса, за да се избегне спекулиране и внушение за нередности. Той направи и кратък коментар за ситуацията в Асеновград:

Органите на реда действаха адекватно. Един криминален акт, който за голямо съжаление създаде много възможности за протести, които, надявам се, че няма да ескалират, за да създадем по-сериозен проблем. Искам само да кажа, че за решаването на тези проблеми, отношение имат всички български институции – изпълнителна, местна, законодателна, дори тук мога да кажа, че силна роя играе и неправителственият сектор.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна