Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данита Заричинова: Мерките за намаляване на найлоновите торбички са само на хартия

Снимка: БГНЕС

Когато замърсяваме, негативните ефекти се връщат към нас и към нашето здраве през хранителната верига. Разградена пластмасова торбичка все още няма, но има разпаднали се на милиони частици, които са станали храна за рибите и морските птици. Това обясни в предаването "Нещо повече" Данита Заричинова от Сдружение "За Земята" в Международния ден за свят без пластмасови торбички. Мерките за намаляване на найлоновите торбички са само на хартия, подчерта тя:

Реално ние ги виждаме навсякъде. Потребителите стават все по-отговорни хора и все по-малко използват найлонови торбички. А от друга страна, отговорните институции да представят мерките, но и да има реален контрол дали се спазват.

Наредбата, приета през 2011 година, трябва да бъде променена, докато накрая не стигнем до пълната забрана на найлоновите торбички, категорична бе Заричинова:

Проблемът в момента е в свръхпотреблението – в това, че го има рулото с найлонови торбички, които са безплатни. Всеки къса от него и слага абсолютно всичко в тези торбички. Ежедневието ни трябва да бъде с малко повече мисъл.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна