Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Ком до Емине за деца с двигателни проблеми

Доброволци от сдружение "До върха" показват България отвисоко на деца в неравностойно положение

Снимка: Уикипедия

От връх Ком до нос Емине за деца с двигателни проблеми. Това е поредната мисия на доброволците от сдружение "До върха". Те вече успяха да реализират няколко подобни изказвания – до връх Ботев, до Руен и Черни връх, а през март парализиран младеж стигна до връх Мусала.

Сега по адаптиран маршрут за хора в неравностойно положение участниците в експедицията изминават 600 км за седем дни. Партньори на проявата са Планинската спасителна служба, сдружение "Off Road" и природните паркове.

Участниците в поредното приключение са вече в Жеравна пред къщата на Йордан Йовков, мотивирани да продължат, въпреки дъждовете и вятъра, разказа в предаването "Хоризонт до обед" Николай Герев от сдружението. В групата влизат 12 души – две семейства на деца в неравностойно положение и шест доброволци.

Вчера е било реализирано по план преминаването през връх Шипка, но лошото време е отменило преминаването през Твърдица и Елена и е принудило експедицията да се отклони по асфалтови пътища.

Не сме решили да поставяме рекорди. Идеята на цялото пътуване е да покажем на тези деца ключови точки от маршрута Ком – Емине, сподели още Герев.

Сдружението "До върха" продължава набирането на средства за закупуването на високопроходим автомобил. Настоящото пътуване по планинския маршрут се осъществява с автомобили, предоставени от логистичен партньор. Николай Герев уточни:

Основната ни цел е да успеем да си купим дори някакъв много стар джип, който да можем да използваме и да правим регулярно посещения на природни паркове, исторически места и забележителности.

Няма невъзможни неща и няма недостъпна среда – така мисли едно от децата, пътуващи по маршрута. 

Ком – Емине е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут у нас. Нормално изминаването му пеша е постижимо за 20-25 дни през лятото и за месец през зимата. 

Още за смелата инициатива слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени