Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП подкрепи с голямо мнозинство Мария Габриел

| обновено на 04.07.17 в 15:39
Мария Габриел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент (ЕП) подкрепи с голямо мнозинство Мария Габриел за назначаването ѝ като следващ еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество. Това стана по време на пленарната сесия в Страсбург, където при таен вот българката, която е депутат от ЕНП и ГЕРБ, получи подкрепата от близо 75 на сто от гласовете.

Мария Габриел получи подкрепа от 517 от общо 683-ма гласували, което е много повече от необходимото мнозинство от две трети. От резултата личи, че кандидатката е спечелила доверие от представители на повечето основни групи като социалистите, либералите, консерваторите, зелените и левицата.

Председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер приветства гласуването за кандидатурата на Габриел с думите:

Според мен е много добре, че жена ще заеме този пост в състава на Еврокомисията. Радвам се, че всички групи я подкрепят и тя ще заеме важна позиция по въпросите на цифровизацията.

Мария Габриел получи поздравления и от зам.-председателя на ЕК Андрус Ансип, под чийто надзор ще работи. В Туитър той заяви, че с нетърпение очаква съвместната им работа за превръщането на цифровия единен пазар на ЕС в реалност.

Все още не се знае кои са 77 евродепутати, които бяха "против" кандидатурата на българката, както и онези 89, които гласуваха с "въздържал се", тъй като вотът беше таен.


Последната формалност, преди българската кандидатка окончателно да заеме поста еврокомисар, е писмена процедура по одобрение между постоянните представителства на правителствата на страните - членки в Брюксел. Очаква се това да стане до края на седмицата.


В звуковия файл можете да чуете обобщение на Никола Миладинов по темата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна