Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Богданов: Промени в структурата на българската икономика сочат, че сивият сектор намалява

Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се постепенно изсветляване в редица сектори на икономиката, отбеляза в коментар в ефира на "Хоризонт" икономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов, като допълни, че изсветляването се вижда ясно при търговията на дребно заради присъствието на големи търговски вериги и разплащанията с банкови карти, в онлайн пазаруването, което е нараснало 3 пъти и половина, плащането по електронен път и в заведенията за обществено хранене.
 

С тези примери Богданов оспори данните, че сивата икономика у нас представлява 30% от Брутния вътрешен продукт на страната или 28 млрд. лв, което се посочва в друг доклад на Международната асоциация на дипломираните сертифицирани счетоводители. Според доклада България е на осмо място в света по дял на сивия сектор (след Азербайджан, Нигерия, Украйна, Русия, Шри Ланка, Бразилия и Пакистан), като нивото не се е променило в последните шест години и се очаква да остане такова до 2025 г.  

Лъчезар Богданов обаче изрази сериозни резерви по отношение на методологията на това изследване и доколко то адекватно обхваща процесите в страните в преход от Източна Европа, в т.ч. в България:

Анализите, които в "Индъстри уоч" правим през последните години, показват безспорно, че има промяна в икономическата картина, има промяна в структурата на българската икономика и това води до постепенно изсветляване в няколко аспекта поне на българската икономика.

Нека спомена само няколко. Ако видите промяната в структурата на търговията на дребно, ще видите значителна промяна – навлизане на големи търговски вериги и изобщо цялостна промяна на търговията, значително увеличаване на плащанията с банкови карти.

Още един компонент, който не трябва да забравяме – за последните няколко години, мисля че точно от 2011-а насам, три пъти и половина са се увеличили поръчките или търговията през интернет, изобщо пазаруването онлайн, което почти изцяло е свързано с използването на електронни пари, които оставят следа, така да се каже, и трудно могат да позволят укриването на обороти. Ако видите – същата тенденция е и в заведенията за обществено хранене.

Така че има много-много такива макропромени – на структурата на българската икономика. Не на последно място, след кризата основен двигател на българската икономика са експортът, индустрията – това са все дейности, които много по-трудно позволяват укриване на обороти и оттам, разбира се, плащания без документи.

Така че в последните години, според мен, трябва да отчетем, че има наистина промяна на структурата на икономиката, на начина, по който се прави бизнес, който по-скоро ограничава недекларирането на доходи и на обороти, обобщи анализаторът. Той изтъкна, че част от посочените от него тенденции тепърва ще се развиват, така че в перспектива може да се наблюдава допълнително изсветляване на икономиката.

Богданов отбеляза, че у нас са и предприети работещи мерки срещу сивия сектор и посочи като пример въвеждането на еднодневните трудови договори, които са намалили недекларираната заетост в селското стопанство. Анализаторът допълни, че е нужна политическа воля за облекчаване на административната тежест чрез промени в свързани закони:

Това изисква воля – ако има воля, съответните чиновници ще се съобразят. Ако няма воля отгоре, очевидно те ще се отлагат, коментира Богданов, като допълни: 

Ако питате за добри идеи, имало е такива, проблемът е, че винаги са ставали бавно и трудно. Същото е и с доста от електронните услуги, които прилага и позволява Националната агенция по приходите.

България в момента, специално по отношение на бизнеса, е по-скоро сред лидерите при предлагане на електронни услуги и дистанционни услуги, но това отново стана след доста време и доста забавяне. Така че не съм оптимист особен за скоростта, ако се действа по начина, по който се действаше досега.


Цялото интервю с анализатора от "Индъстри Уоч" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна