Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Спасов: Истинското място, където трябва да протестират полицаите, е в Банкя

Проблемите в МВР са най-вече при най-ниската категория полицаи, каза в предаването "12+3" Минчо Спасов, председател на комисията по вътрешен ред в 40-ото НС:

Системни са проблемите в МВР за съжаление. Проблемът има две страни и две гледни точки. От вътрешната страна, от която гледат протестиращите служители на МВР, стои липсата на финансиране, особено за по-ниските етажи на структурата – полицаите, които са униформите на улицата. Както виждате, 4-5 хиляди празни щатни бройки са именно в тази категория, аз я наричам В категория на полицаите, докато А категория, това са полицаите, които са т.нар. "галеници на властта". Те стават депутати, те са близки до управляващата партия. Втората категория са роднините на А категория, те са на постове в министерството, които аз наричам "чантаджии". Щатовете там пращят, там няма вакантни бройки. Всичко това, разбира се, е резултат на неправилното разпределение на финансовите средства.

Минчо Спасов коментира твърденията, че бюджетът на МВР служи за запълване на "дупката" в НОИ: 

Това е законово положение, че всички държавни служители се осигуряват от държавата, така че аз не виждам проблема точно в този аспект. Проблемът касае всички останали сектори на българското управление, защото в България практически не съществува Закон за държавния бюджет, не работят Държавната финансова инспекция и Сметната палата, които да следят дали този, формално приеман, закон се спазва. Защото, както виждаме и от последните събития покрай МВР, всичко се решава от министър-председателя. Т.е. всякаква роля на бюджетно прогнозиране от НС се оказва напълно излишна. Истинското място, където трябва да протестират полицаите, е в Банкя, защото там стои човекът, който дава парите.

Интервюто с Минчо Спасов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна