Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

14-ото издание на международния фестивал за късометражно кино In the Palace - зов за любов

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Тазгодишното 14-о издание на международния фестивал за късометражно кино In the Palace бе още по-атрактивно и достъпно, защото се проведе в четири етапа – в София, Велико Търново, Варна и Балчик. Мотото на феста бе Sending a message of love! с акцент върху човешките взаимоотношения и бежанския проблем. Без аналог е инициативата, предхождаща с месец балчишкия финал, благодарение на която във варненските училища с изучаване на чужди езици стартираха обучителни филмови ателиета. На испански, италиански, португалски и английски език, доброволците от международния екип на фестивала обсъдиха с младежите късометражното кино, като изключително подходяща форма на изразяване и едновременно с това помогнаха за практическите знания и умения на учениците.
И на финала в Балчик, и месец преди това във Варна, бяха излъчени продукции, номинирани за най-престижните отличия на нашия континент – Европейските филмови награди. За първи път българската публика имаше възможност да се запознае с най-високите постижения на съвременното европейско късометражно кино и с късометражните филми, номинирани за наградите „Оскар”. 109 филма съдържаше състезателната програма в Балчик, три от програмите пристигнаха от Centro Nazionale del Cortometraggio / Italian Short Film Center и Hazerfen Film Galeri. Детският филмов кампус (Film Campus for Kids 2017), всекидневните лекции на специалисти от филмовата индустрия и партитата на словенското Radio NULA допълваха фестивалния форум.

Победителите в Международната състезателна програма, избрани от специалното жури, станаха известни на 1 юли, когато официално се закри международният фестивал In the Palace в Балчик. Това са:

Най-добър игрален филм – „ Един обикновен живот” – Франция, режисьор Соня Роланд
Най-добър документален филм – „Тук никой не умира” –Франция, реж. Симон Панай
Най-добър анимационен филм– „Гранки и болтчета” – Полша, режисьор Бартош Кеджерски
Специална награда на журито – „Мадам Блек”- Нова Зеландия, режисьор Айвън Бардж.

Обявени бяха и победителите в Националната състезателна програма:

Победител е „Може би утре” (режисьор Мартин Илиев), следван от филма
„Любов” (режисьор Боя Харизанова).
Третото място си поделиха късометражните филми „Червена светлина” на Тома Вашаров и „Добри” на Орлин Милчев.
Снимките в галерията са на Кристиян Бояджиев

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Най-четени