Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д.Егърс: Голямата депресия остави дълбок отпечатък върху американската психика - че нашите най-добри дни са вече останали зад гърба ни

Егърс е у нас, за да представи книгата си "Холограма за краля"

Дейв Егърс
Снимка: artday.bg

В студиото на „Хоризонт до обед“ гостуваха американският писател Дейв Егърс, чиято книга "Холограма за краля" ще бъде представена тази вечер в Софийската градска художествена галерия от 18.30 и българският ѝ издател Манол Пейков, управляващ съдружник в издателство "Жанет 45".

Егърс е писател, сценарист и редактор на различни литературни издания, член е на американската Академия за изкуства и литература. Две от неговите книги - "Холограма за краля" и "Кръгът" са филмирани, като и в двете ленти участва Том Ханкс. Дейв Егърс е основател на издателство, както и действащ главен редактор на "Глас на свидетел" - поредица от книги, която използва устни истории, за да осветли случаи на нарушаване на човешките права.

Той е визионер, отбеляза Манол Пейков и допълни:

Двете книги, за които говорим - те са последните му две книги, са много силно визионерски - едната се занимава с  ролята на социалните медии в живота ни, другата се занимава със състоянието на съвременната икономика, с промените на баланса.

За книгата си, която ще бъде представена тази вечер пред българската читателска публика, Дейв Егърс разказа:

В "Холограма на краля" се опитвам да опиша един съществен, важен момент в съвременната индустриална история на Америка - около голямата икономическа криза (Голямата депресия), която преобърна света. Тя създаде своеобразно отчаяние, което остави дълбок отпечатък на американската психика - че нашите най-добри дни са вече останали зад гърба ни.

Издателят Манол Пейков припомни и една от инициативите, подети от Егърс, чрез която:

Той и група негови приятели решават съвсем спонтанно да обучават млади хора, чийто първи език не е английския, на писателски умения, съвсем базови писателски умения - просто грижа, индивидуална грижа за децата.

И тази инициатива се разраства като горски пожар в преносния смисъл, разбира се - от 12 души екипът става 1 400 само в Сан Франциско. Те тръгват по училища, там обучават деца в извънкласни мероприятия. Това има страхотни резултати по отношение на успеха на тези деца - желанията им да работят.

Постепенно инициативата се разпространява в 22 града в САЩ и извън САЩ - в Ирландия например, в Дъблин, има и в други градове на Европа вече подобни инициативи.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна