Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво установи парламентарната комисия за неизплатените заплати

Диана Йорданова
Снимка: БГНЕС

Мисля, че свършихме добра работа. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Диана Йорданова от ГЕРБ, която е председател на парламентарната комисия за неизплатените заплати:

Важното е, че във входа на обсъждането се обединихме около предложения за създаване на облекчена процедура, чрез която работниците и служителите могат бързо да се снабдяват с изпълнителни листове за дължимите от тях суми на базата на предписания от Инспекцията по труда, тоест разширяваме правомощията и важността на самите актове, които издава Инспекцията по труда. В хода на обсъждането се обединихме около предложения за създаване на облекчена процедура, чрез която служителите могат бързо да се снабдяват с изпълнителни листове с дължимите от тях суми на базата на влезли предписания с инспекцията по труда. Също нещо много важно е недопускане за участие в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители на фирми, които не са издължили работни заплати, съответно обезщетения на работници, както и разширяване на достъпа до Фонда за гарантиране на вземанията.

За разлика от комисии, които се стремят или да разяснят, или да създават скандали, тази комисия започна с ясното съзнание, че това е голям проблем за българските граждани, които добросъвестно изпълняват трудовите си задължения и не получават заплати. Това коментира пред "Хориознт" Крум Зарков от БСП: Крум Зарков

Това, което успяхме да направим е, че дадохме стъпка в правилната посока по отношение на некоректните работодатели, тоест много по строг контрол и възможности за реакция срещу онези работодатели, които имат пари, но не плащат заплати. Там, където е нашето разочарование, но дебатът продължава, е, че когато имаме случаи с работодател, който би желал да плати заплатите, но поради една или друга причина е изпаднал в тежки затруднения, които могат да доведат дори до несъстоятелност, специалният ред, предвиден в българското законодателство, а именно съществуването на специален фонд, остава до голяма степен непромокаем за тези, които имат право да се възползват от него. Там не можахме да намерим общото сечение и затова написахме особено мнение с колегите от БСП и ще внесем допълнителни промени в законодателството, които надявам се ще бъдат разгледани по същия продуктивен начин.

Интервютата на Силвия Великова с Диана Йорданова и с Крум Зарков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени