Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюз на съдиите: Внесените промени в ЗСВ пречат на професионалното сдружаване на магистратите

Снимка: БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) видя опит да се попречи на магистратите да се сдружават в професионални организации в изненадващо внесените във вторник вечерта промени в Закона за съдебната власт.

С тях се въвежда задължение не само за новопостъпилите, но и за всички магистрати да декларират членството си в такива организации.

Законопроектът, внесен от Данаил Кирилов от ГЕРБ и Емил Димитров от "Обединени патриоти", забранява на магистратите да членуват в избирателни комисии и в управителните органи на сдружения на други юристи, като Съюза на юристите, например. От съдийската организация определят това като нелепо, а за задължението за деклариране на членство предупреждават, че противоречи на вече поети от правосъдните министри на страните-членки на ЕС ангажименти. Забраната магистратски организации да бъдат финансирани чрез участие в проекти, и обяснението, че това ще ги предпази от чуждо влияние, е наречена в позицията абсурдна и присъща само на недемократични общества.

От Съюза на съдиите категорично се противопоставят на срещу поредния опит на представители на законодателната власт да осигурят кариерни бонуси за членовете на отиващия си ВСС и ги призоват да оттеглят всички предложения.

Срещу тях възрази тази сутрин в "Преди всички" и членът на Съвета Соня Найденова – и по същество, и процедурно:

В правилника на НС е предвидено, че когато народни представители осъществяват законодателната си инициатива, те трябва да съгласуват своето законодателно предложение със съдебната власт. Разбирам, че едва ли не се е очаквало, внесено във вторник вечерта, в сряда да бъде обсъдено на правна комисия, да бъде внесено в четвъртък на първо четене в пленарната зала на Народното събрание… Ето тази бързина ме учудва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна