Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Найденова: Съдебната реформа не е самотно занимание нито за законодателя, нито за органите на съдебната власт

Соня Найденова
Снимка: БГНЕС
Съдебната реформа не е самотно занимание нито за законодателя, нито за органите на съдебната власт, нито само за другите субекти, които имат законодателна инициатива, визирам Министерски съвет, Министерство на правосъдието в частност. Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Соня Найденова, член на ВСС:

Съдебната реформа е наша обща грижа. Тя е грижа на всички, защото ако субектите, имащи законодателна инициатива и парламентът, подготвяйки законодателството, трябва да осигурят справедливост на цялото общество. Съдебната власт, в рамките на тази законодателна уредба, която парламентът ѝ дава, трябва да осигури справедливост на всеки един гражданин и ако представители на съдебната власт или граждани виждат, че нещо не е както трябва и изразяват позиция, че нещо има нужда от подобрение, съдебната власт е тази, която по обратен път трябва да подскаже на законодателя, че има нещо, което не е наред. Не мога да се съглася с тезата, че когато някой представител на съдебната власт каже, че нещо в законодателството трябва да се промени, това негово мнение или изказване трябва да има политически оттенък. Нека си припомним, че неведнъж и върховните съдилища, и Висшият съдебен съвет, включително и самата прокуратура е отправяла предложения за промяна именно с цел да се подобри работата било на разследването, било на съда.

В правилника на Народното събрание е предвидено, че когато народни представители осъществяват законодателната си инициатива, те трябва да съгласуват своето законодателно предложение със съдебната власт, добави още Найденова:

Когато инициатор е Министерство на правосъдието, това се прави по силата на Закона за съдебната власт, но когато инициатор е народният представител, той, по силата на правилника на парламента, е задължен. Всяка промяна на съдебната власт приемам като част от осъществяването на съдебната реформа, което за мен означава, че самите народни представители приемат, че тази съдебна реформа не е приключила.

Цялото интервю със Соня Найденова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна