Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряват рекултивирането на сметището край Ихтиман, ако се окаже причина за верижните катастрофи

Снимка: БГНЕС

Ако се докаже, че причината за вчерашните катастрофи на автомагистрала "Тракия" е пожар на сметището край Ихтиман, ще се ускори процедурата по неговото рекултивиране. Това обеща министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той обясни, че до края на годината в страната трябва да бъдат закрити над 113 стари сметища:

В България има, доколкото съм информиран, за над 300 милиона лева сметища, които трябва да бъдат затворени и рекултивирани. В момента тече такава процедура, но е ясно, че този ресурс не може да бъде изваден едновременно. Доколкото разбрах, това сметище е подало преди повече от година документи и по критериите, които има в предприятието за управление дейности по околна среда, е в листата, в която ще бъде финансирано, когато му дойде времето.

Адвокат Венелин Урдев от Асоциацията за защита на застрахованите и пострадалитете от катастрофи коментира в предаването "Нещо повече", че в страната ни липсва адекватна система за предупреждение за опасни условия по пътищата. Той даде пример с магистралите в Германия, където при валежи автоматично максимално допустимата скорост на движение автоматично се намалява:

Тук го няма предупреждението. Колкото и да спорят АПИ и МВР кой е виновен за тази работа, факт е, че го няма... Защо не се поддържа автоматичния контрол за скоростта по магистралите? Няма смисъл кметът на Ихтиман, АПИ или някой друг да си прехвърлят отговорността кой не е предупредил и дали пожарът е бил загасен... Тези мерки би трябвало светкавично да се вземат.

Всички сме да се намали скоростта, да бъдат строги мерките за алкохола, но трябва да има и такава система за предупреждаване на водачите. Ти караш по магистрала, не караш по обикновен път.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна