Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театрали на бунт срещу гастролите

Снимка: facebook ДТ "Невена Коканова"

Театрали от страната се обявиха срещу гостуващите постановки, които принизяват провинциалната публика и предлагат продукт срещу висока цена, който обаче разочарова публиката. Тази неудовлетвореност рефлектира след това върху местните творци. След призива на директора на театъра в Казанлък Димитър Кабаков – големите театри да спрат да гастролират с елементарни постановки, Драматично-кукленият театър в Силистра започна инициатива "Цена по желание“, с която приканва силистренци едва след представлението да закупят билет на стойност, каквато решат, оценявайки така качеството на постановката и работата на актьорите. Подценяват ли гастролиращите театри публиката в по-малкия град?

Последните спектакли, които правим, са само с актьори от нашия театър. Това разказа в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Димитър Кабаков, директор на театъра в Казанлък:

Ние вече четвърти месец играем на вход свободен, не хората да си купуват билет, а след постановката да оценят труда ни, като пускат в шапката кой колкото иска. Залите се пълнят. Във всички провинциални градове пролет и есен, когато могат да се ползват залите без отопление, на месец има между 10 и 15 гостуващи спектакъла. Хората могат да си купят в месеца до четири билета най-много, защото не могат финансово да си позволят билети за повече спектакли и по този начин те не посещават нашите постановки. 

Ние не сме против колегите от София. Малко неправилно се интерпретира това. Ние приветстваме с удоволствие театрите и колегите, които могат да дойдат на силистренска сцена и да покажат изявени заглавия от националния афиш, но със собствения си поглед, каза Златина Станева, директор на театъра в Силистра.

Публиката в по-малките градове е подценена. Това коментира театроведът Гергана Пирозова:

Това, което предлагат актьорите, изявяващи се в телевизията, е халтура. Халтурата е с малки пари да се печелят бързи пари веднага. Дълго време се обясняваше, че провинциалната публика, не може да разпознае какво ѝ се предлага – култура или субкултура, но отдавна това не е така и хората могат да разпознават културата. 

Цялото интервю с Димитър Кабаков, Гергана Пирозова и Златина Станева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна