Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гробищните паркове във Великотърновско са с изчерпан капацитет

Снимка: БГНЕС

Общините в област Велико Търново имат сериозен проблем с препълнените гробищни паркове.

Във великотърновското село Присово гробищата са в църковен имот, но места няма, няма и възможност за разширение. Стигнало се дотам, че хората се договарят по съседски да си разменят гробни места, в които вече са минали санитарните осем години за повторно погребение. В съседният град Дебелец дори се появиха обяви за продажба на гробни места, защото гробищата са пълни.

Пълни са, да, гроб до гроб са наредени, много млади хора умират, разказват хората от Присово с болка и споделят, че нагоре по баира са останали много малко места. Предлагат да се направи ревизия на гробовете и недействащите да се изземят от кметството. Няма да мрем, заканват се местните.

Преди година и половина новият кмет на Дебелец Снежана Първанова заварила градските гробища с напълно изчерпан капацитет. За щастие в близост имало свободен общински парцел:

В момента там тече процедура, но така или иначе има един друг терен, който разработихме това лято и мисля, че за около година-две проблемът с гробищните места е решен.    

Проблемът с изчерпания капацитет на гробищните паркове и тяхното разширение е национален. Това се оказва благодатна почва за търговски спекулации, коментира Методи Петров, управител на "Обредни дейности" във Велико Търново. Определени лица изкупуват терени около гробищните паркове и впоследствие изнудват общините, продавайки ги на спекулативни цени, предупреди той.

Източното православие не приема кремацията, мюсюлманите още по-малко, посочи още Петров, според когото тя обаче е вариант за изход от критичната ситуация с гробищата.

В България няма закон за погребалната дейност. Заради недостига на гробни места общините въвеждат такса за откупуване правото на ползване на гробно място за вечни времена - понятие, което не съществува в правния мир.

Още по темата слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна