Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли изградена в страната ни мрежа от „офиси на бъдещето“, както наричат споделените работни пространства и кой се труди за това

БНР Новини
Натанаил Стефанов, Нина Цанева и Боян Симеонов (отляво надясно)
Снимка: Ралица Петрова

В няколко поредни издания на „Нашият ден практично“ ви разказахме за офисите на бъдещето – т. нар. „споделени работни пространства“ или коуъркингспейсове. Определението „офис на бъдещето“ е на Румен Илиев, партньор в „Лаунчхъб“ – един от най-известните български фондове за ускоряване и начални инвестиции в стартиращи компании.
Къде обаче съществуват вече тези „офиси на бъдещето“? Само в София ли, има ли шанс и в останалата част на страната ни, в различните региони, да бъдат изградени високооборудвани споделени работни пространства, които задоволяват нуждите на местната предприемаческа и креативна общност, с тенденция да се превръщат в центрове за развитието на високите технологии, иновациите? Как може да бъде реализирана тази подкрепа за стартъп общността и социалното предприемачество, различните младежки дейности и развитието на новите креативни индустрии и технологиите по места? Пътя към верния отговор на този въпрос търсят и вече намират хората от „Иновейтър криейтив спейсис“ (Innovator Creative Spaces) – първата организация в България, поставила си за цел да създаде национална верига от споделени работни пространства и мини тех-паркове. Всъщност до броени седмици със съдействието на от „Иновейтър криейтив спейсис“ във Варна ще бъде изграден първият по рода си споделен иновационен център с креативни пространства за изобретатели и ентусиасти. В днешното ни издание разговаряхме за това от какво има нужда стартъп общността в България, какъв е начинът в страната ни да бъде създадена градивна съвременна среда, която отключва предприемаческото и творческото мислене на младите хора у нас?
В студиото гостуваха двама мечтатели и иноватори, които с апостолска отдаденост работят за развитието на стартъп общността в България: Натанаил Стефанов, доскорошен изпълнителен директор на Глобалния предприемачески мониторинг - България и на Асоциацията на българските лидери и предприемачи, сега член на борда на директорите на „София тех парк“, и Боян Симеонов от „Иновейтър криейтив спейсис“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна