Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Коцева: Трябва да се стимулира раждането на второ дете, не на трето

Двудетният модел в България ерозира и се налага еднодетният

Снимка: БГНЕС

Финансовото подпомагане на семействата е традиция в държавите с ниска раждаемост. Този мярка е съществувала отдавна, сега въпросът е къде да бъде насочена – дали да бъде центрирана върху третото дете, или да бъде насочена към второто. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" проф.Татяна Коцева от Института за изследване на населението и човека към БАН.


Досега официалната политика на държавата стимулираше двудетния модел, поясни тя:

България дълги години се славеше с двудетния модел. Огромна част от семействата имаха по две деца. След 1990-а година този двудетен модел ерозира и се превърна в масовия еднодетен модел. Към момента най-голям процент от раждащите се всяка година деца са първородени. За 2016-а година 50% от всички родени деца са първородените. Второродените са 36%, третородените 7.8%... Тоест виждаме картина, в която преобладаващ става моделът на семействата с едно дете. От тази гледна точка преди да се стигне до стимулиране на третото дете, може би трябва да се стимулира второто. 

България е част от общия европейски контекст на застаряване. В много други страни монетарните помощи са съчетани с развитие на политики в други сфери - достъп до детски ясли, развитие на услугите в ранна детска възраст.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна