Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Колев: Ромите трябва да осъзнаят колко е важно образованието за техните деца

Снимка: архив
Моето впечатление е че периодично в България част от криминалните и битовите конфликти, които възникват, ако в тях участват роми, се етнизират и водят до етническо напрежение. И това е много жалко – този коментар направи Деян Колев – председател на център „Амалипе“ в предаването „Нещо повече“. Според него така се надхвърля местното значение на самия конфликт, изкуствено се създава национален проблем и се размества фокусът, като реалната ситуация се етнизира.

Националната стратегия за интеграция на ромите отново е на дневен ред. Документът е с хоризонт до 2020 година. Според правителството има напредък, но опозицията е на друго мнение.

Цифрите показват, че за изминалия програмен период за интеграция на ромското малцинство са изразходвани 50 милиона за 7 години. Ако ги разделите на годините и на процента роми, които живеят в гета, се падат между 5 и 10 лева годишно за интеграцията на човек – поясни председателят на център Амалипе.

Той изказа мнение, че във всяко модерно общество именно образованието е начинът да се интегрира и да успее в живота определен човек. И именно тук трябва да бъдат фокусирани усилията. Деян Колев поясни:

Необходима е една почти възрожденска дейност. В махалите, в кварталите да се работи със семействата, за да могат стъпка по стъпка все повече и повече ромски родители да осъзнаят колко е важно образованието за техните деца.

Затова неговата организация отдава приоритет на съвместна работа с училищата за промяна на учебния процес и на нагласите на учителите, както и за ангажиране на родителите.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна