Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съставките на цигарите могат да се видят в интернет


Слушател сигнализира, че съставките на цигарите вече не се отбелязват върху кутиите:.

На всички кутии се махна съдържането на никотин и катрани. Много от цигарите са с различно съдържание на никотин и особено на катрани, които са особено вредни за здравето от гледна точка на тяхната канцерогенност, казва мъжът.

Заради последната редакция на директивата на ЕС за тютюневите изделия, която беше одобрена от Европарламента през 2016 година, данните за съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид в цигарите и тютюна за ръчно свиване, не се публикуват на опаковката, за да не подвеждат потребителите, че по-леките цигари са безвредни, Пушачите са единодушни, че съставките трябва ад се отбелязват на кутиите:

Това показва колко са силни, защото не всеки понася на цигари.

Трябва за хората, които пущат по една цигара – две, примерно, би трябвало да знаят какво вкарват в организма си. За хора пушачи с опит като мен това не е необходимо, защото си ги знаем, На базата на вкуса може да се определи какво е количеството катран и какво е количеството никотин.

Според експертите цигарите вредят еднакво, независимо дали са по-леки или по-тежки.

Хората трябва да знаят колко никотин и колко катран има в дадения вид цигари, казва жена пушач.

То безвредни цигари няма, но поне си пише колко са силни, допълва друг потребител.

Хората посочват и че няма как да се ориентират, ако решат да сменят марката.

Сред останалите промени в резултат на редакцията на европейската директива, са цигарите да съдържат допълнителни аромати като ментол или ванилия, които прикриват вкуса и мириса на тютюна. Изчезнаха и опаковките с по-малко от 20 цигари, бяха вредни и регулации при търговията електронните цигари

Емилия Елчинова от Комисията за защита на потребителите обясни, че отсъствието на съдържанието на цигарите върху кутиите не представлява нарушение на потребителските права:

Имаме задължение като страна членка на общността да въведен тази директива  в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Бих могла да дадем един съвет -  в Института по тютюна и тютюневите изделия, техните протоколи са качени на страницата на института, така че ако потребителят я посети, ще се запознае със самите съставки като количество.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени