Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ: Показателите на въздуха край Ихтиман са в нормата

Завишени са нивата на фините прахови частици, което се дължи на автомобилния трафик и гъстата мъгла в нощните часове

Снимка: Полина Тодорова

Няма превишения на измерваните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух с изключение на фините прахови частици (ФПЧ10 ). Това сочат резултатите от 24-часовото изследване на мобилната автоматична станция на Изпълнителната агенция по околна среда в района на община Ихтиман, съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите, като припомня, че на 5 юли станцията е разположена непосредствено до АМ „Тракия“, на територията на пътен възел „Мухово“.

При анализа на получените резултати не са отчетени превишения на измерваните показатели – въглероден оксид, азотни оксиди, серен диоксид, озон, амоняк, сероводород. При фините прахови частици (ФПЧ10 ) отчетената средна стойност за денонощие е 163 микрограма/м3 при норма от 50 микрограма/м3, като факторите, формиращи концентрацията на тези частици са автомобилният трафик и гъстата мъгла в нощните часове, посочват от МОСВ.

На сметището на Ихтиман и в момента работят екипи от общината и ОД „Пожарна безопасност и защита на населението“, включително мобилизирани от съседни общини групи от районните служби. 


Тежката верижна катастрофа на автомагистрала „Тракия”, на която около 40 автомобила се сблъскаха в района на Ихтиман на 5 юли





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна