Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Шаркова: Зачестилата агресия срещу лекари говори за системен проблем и в здравеопазването, и в правораздаването

Д-р Георги Хубчев: Мина времето на протестите, необходими са сериозни наказания

Русенски лекари се включиха в протеста „Не на агресията срещу медиците“ в подкрепа на д-р Албена Гагова и АГ болница "Шейново"
Снимка: БГНЕС

Сред лекарите няма страх, има ярост, гняв и това постепенно се натрупва. Това каза в предаването "Неделя 150" д-р Георги Хубчев, началник на АГ комплекса в Университетската болница в Русе след символичните лекарски протести тази седмица в подкрепа на пострадалата д-р Албена Гагова от столичната болница "Шейново".

Мина времето на протестите. Протести има непрекъснато – с лентички, без лентички. Ефектът е никакъв, подчерта д-р Хубчев, според когото е необходимо сериозно завишаване на наказанията:

Присъдите и наказанията трябва да са такива, че дори най-глупавият престъпник да се сеща какво го очаква.

Цялото общество страда от хулигански прояви. Да не стигаме до момента, в който тази държава ще бъде проядена от уж дребни хулигански прояви... Хулиганските прояви, понеже станаха епидемия и са като „Добър ден“, да се наказват изключително строго.

Цялото лекарско съсловие прави анонс към правораздавателната система, правителството и Народното събрание за бързо правораздаване и сериозни наказания за хората, престъпващи закона, посочи в заключение Георги Хубчев.

Посегателството над лекарите е квалифициран състав в Наказателния кодекс, тоест наказва се по-тежко. Не е важно точно какъв е размерът на наказанието, а реалното му прилагане и изтърпяване - това мнение изрази пред "Хоризонт" адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право. 

Зачестяването на агресията срещу лекарите е симптом, който говори за системен проблем  - не само в здравната, но и в правосъдната система, категорична бе Шаркова:

Когато една разпоредба в Наказателния кодекс не работи, няма значение дали наказанието в нея е по-леко, или по-тежко... Не бихме могли да функционираме като общество, ако се посяга на онези хора, които се грижат за нашето здраве и живот. Търпейки агресията, търпейки подобни действия на омраза, в крайна сметка увреждаме самите себе си. 

Агресията на пациентите спрямо лекарите е признак за слаба информираност на пациентите, здравната ни култура е изключително ниска, допълни Мария Шаркова, според която са необходими информационни кампании за пациентите, за да са наясно със спецификата на лекарските практики.

Адвокат Шаркова даде пример с болничните омбудсмани в някои страни и изтъкна, че подобни мерки съвсем не са екзотични.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна