Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-австрийска лятна ваканция

БНР Новини
Г-жа Улрике Щрака в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков

На колко години става Виенското Колело? И къде, освен във Виена, Залцбург или Инсбрук, бихме отишли още, ако... Да, стандартните екскурзии обикновено обхващат тези градове. Първите два свързваме предимно с културно-историческите обекти, с дворците и музиката, разбира се, с Моцарт! За масовия турист Инсбрук и околностите това са зимните олимпиади, както и възможността да дойдем за някоя снежна ваканция. А през лятото?!... Явно има доста да наваксваме с масовите познания за една пълна с красиви емоции, различна ваканция.

Продължаваме с австрийската кухня: виенско кафе и виенски шницел. Второто се прави от телешко месо, само тогава шницелът има правото да се нарича „виенски“. Всъщност, въпреки бурното развитие на комуникациите, удобството на Интернет и възможността лесно и бързо ние да стигнем до Виена, а австрийските туристи да дойдат на ваканция у нас, парадоксалното е, че все още мислим едни за други „в калъп“. Как да разчупим стереотипа, да се опознаем повече, да си направим взаимно една хубава, приятна и познавателна ваканция? Ако туризмът преди всичко се измерва с икономически резултати, как те да стават все по-големи, а хората от двете страни да работят все по-добре едни с други?
Г-жа Улрике Щрака е търговски съветник в посолството на Австрия в България. Тя е дипломиран юрист. Професионалната й биография включва работа в отдел „Външна търговия“ на Австрийската стопанска камара. Отговаряла е за контактите с Ню Делхи, Киев, Сараево и Алжир. В малкото свободно време обича като хоби да се занимава с планинско катерене, каране на колело и танци. Харесва латино-ритмите и песните на Лили Иванова. Интересно, какво нашите слушатели биха предложили на австрийските гости, като по-малко познати маршрути у нас? Що се отнася до толкова добре известното виенско колело, през 2017-а то става на 120 години! Сега да чуем интервюто със Специалната гостенка на предаването „А сега накъде?“ г-жа Улрике Щрака.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени