Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени разработват безглутенова бира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии наскоро представиха разработките си на безглутенова бира. За целта те използват пивна мъст от ечемичен малц с добавени просо, царевичен грис и ориз в различни съотношения и два щама пивни дрожди от колекцията на института.

Безглутеновата бира е сред т.нар. "функционални напитки", т.е напитки, които имат благотворно влияние върху здравето на човека и някои от функциите на организма.

Основната цел на това пиво е да задоволи потребностите на хора, които имат непоносимост към глутена, каза в „Преди всички“ доц. Силвия Милева, заместник-директор на Института по криобиология и хранителни технологии. В международен план има интерес и със сигурност има направени такива бири, каза доц. Милева:

До края на годината предстои да завършим разработването на тази задача. Тогава ще изберем от разработените варианти. Това, което засега сме получили е нискоглутеново пиво, което е между 20 и 100 милиграма на литър количество глутен в крайния продукт.

Подробностите можете да чуете от интервюто на Лора Търколева с доц. Силивя Милева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени