Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени от над 40 държави са у нас за Дните на математиката в София

Юлиан Ревалски
Снимка: БГНЕС

Близо 250 учени от над 40 държави вземат участие в Дните на математиката в София. Събитието обхваща всички по-важни области на математиката и информатиката и позволява на учените да споделят своите постижения и резултати. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“  председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, изтъкна, че това е втората подобна конференция у нас, а целта ѝ освен българските математици да се запознаят със световните открития в областта е да събере представителите на българската математическа диаспора.

Наградата по математика на Института по математика и информатика тази година ще получи д-р Кирил Дачев, който работи в САЩ.  Младият учен работи в областта на диференциалните уравнения, а за отличието, което се присъжда от международно жури, той е имал конкуренти от целия свят, допълни Ревалски, който обясни и огромния интерес към изучаване на информатика у нас:

От една страна, това е сравнително млада наука от гледна точка на развитието на другите науки, а това, разбира се, винаги привлича младите хора. Но, от друга страна, освен че е млада наука, това е, което в някакъв смисъл реализира революция в последните 20-30 години вече. Както виждате, светът се промени тъкмо заради информатиката, заради новите технологии. Не на последно място, в България има много голямо търсене на специалисти в областта на информатиката. Гладът е невероятно голям и това са професии, които са изключително добре заплатени, което не е маловажно за младите хора, така че има няколко причини, които пораждат този интерес. Добре е, че в България този вид индустрия се развива много добре - расте, защото тя привлича предимно млади хора, както и задържа млади хора.

Интервюто с Юлиан Ревалски можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна