Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за асистирана репродукция проследява резултата от всяка заплатена инвитро процедура

Снимка: Диана Христакиева
Центърът за асистирана репродукция заплаща за инвитро процедура едва след извършването ѝ и има механизъм за проследяване на резултата от всяка заплатена процедура. Така директорът на Центъра д-р Мария Георгиева коментира съобщеното по-рано от Сметната палата, че инвитро процедурите не са достатъчно успешни заради забавено финансиране.
 

Относно изводът от доклада, че забавянето на финансирането намалява ефекта от дейността, доктор Георгиева коментира с поетапното намаляване на бюджета от 17 на 12 милиона лева:

Не стигат. Ние годишно приемаме около 4000 заявления, а финансираме около 3000 процедури. Тези 1000, които са одобрени, но чакащи ред за финансиране се натрупаха за тези три години.

Веднъж годишно центърът планово проверява на място в клиниките медицинските документи на всеки финансиран пациент.

Плащаме за свършена работа. Няма притеснение. Това е единствения коментар, който сме правили с одиторите- тази допълнителна медицинска документация. Тя се съхранява в медицинските досиета на всички пациенти във всички клиники. Всичко, което е правено, може да бъде проверено по всяко време.

През май правителството пое ангажимент за безлимитно плащане на инвитро процедурите, но то все още не се прилага заради необходимостта от съгласуване на нормативната уредба.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени