Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу оскъпяването на минералната вода във Варвара

Жителите се опасяват, че по-високата цена може да доведе до крах местната икономика

Снимка: архив

Гражданско недоволство в септемврийското село Варвара срещу повишаване на таксата за ползване на минералната вода блокира в неделя пътя между селото и Велинград. Хората протестират срещу решение на кмета на община Септември.

Николай Баташки, който е част от протестиращите и член на Инициативния комитет „Да спасим община Септември“  коментира конфликта, свързан с ползването на минералната вода, в ефира на „Хоризонт“, като отрече информацията, че е адвокат, представляващ един от собствениците на хотели във Варвара. Баташки каза, че е адвокат по професия, жител на селото, където има имот и изразява гражданската си позиция. Той отбеляза, че причина за недоволството не е само последният казус за минералната вода:

Капката, която преля чашата е въпросната минерална вода, а цялостната позиция, която изразяваме  - над 200 души там, а предполагам, че ще станат и много повече във времето, е продължаващото година и половина лъгане от страна на местната власт – казвам го съвсем отговорно – с даване на „розови“ обещания и пълното им неизпълнение.

Според Баташки идеите за промяна на режима за ползване на минералната вода са насочени срещу местния интерес и ще унищожат постигнатото в туризма до момента:

Сегашната местна власт, идвайки реши, че ще развали питомното и ще гони дивото, като прецени, че сегашният туризъм с минералната вода, който се развива, трябва да бъде развален и минералната вода да се ползва по друг начин.

Баташки посочи, че на практика ще спре водоподаването за тези хотели, които във Варвара съществуват в момента, тъй като:

Тъй като не може да го спре, тъй като собственик на тази вода е държавата тя раздава тази вода чрез Закона за водите и разрешения от Басейнова дирекция, кметът чрез административни хватки се опитва да завиши цената на доставка на водата без да влагат никакви дългосрочни инвестиции – само с един ремонт се оправдава на тръбите и с уж  защита на обществения интерес да прекъсне работата на тези хотели, плажове и местният туризъм да бъде убит.

Според Николай Баташки обяснението за необходимостта от повишаване на цената не е издържано:

Оправданието формално е да се заменят тръбите, тъй като не били подменяни, но реално се кандидатства пред Националния екофонд за подмяна на около 1215 метра от тези тръби. Същевременно се казва, че трябва да се завиши цената на водопреноса – забележете, не на предоставянето на самата вода, а на водопреноса, за да може по този начин да се подменят тръбите. Това е само привидното оправдание. Реалното е – като повишите цената услугата става абсолютно неатрактивна – туризмът не може да се развива, цените стават много високи, баните не могат да се ползват. И идеята на кмета е - понеже водата е ограничен ресурс, да се откажат тези, които я ползват и по този начин да бъде взета уж за публичен интерес. Оправданието е да бъде дадена на детските градини и на училището в град Септември, обясни Баташки и добави:

Ние местните питаме – а защо не бъде дадена на детската градина и на училището в селото.

Протестиращите от Варвара са убедени, че новият режим на ползване на водата ще убие местния поминък. Те настояват решенията, които обуславят съдбата на селото, да се вземат след диалог, като не отричат необходимостта от инвестиции, но те да бъдат направени така, че да не накърняват местния интерес.

Кметът Марин Рачев също обеща да застане пред микрофона на „Хоризонт“, но тъй като даваше пресконференция по темата докато течеше разговора с Николай Баташки, неговото участие беше отложено.

Красимира Бръмчева, която е директор на Дирекция „Управление на водите“ в МОСВ обясни, че във Варвара става въпрос за повишаване на таксите за пренос на минерална вода:

Става въпрос за таксите за ползване на общинския водопровод и това изцяло е в прерогативите на общината и на общинския съвет – да реши каква ще бъде таксата, от кого и при какви условия ще се плаща и как ще бъде възможността за ползване на този общински водопровод. Няма начин за намеса в решенията на местната власт нито е логично да има такава.

Целия разговор може да чуете от звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна