Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1200 млади състезатели със заявка за световното първенство по гребане в Пловдив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три дни след края на Европейското първенство по кану-каяк гребният канал в Пловдив ще бъде домакин на още по-мащабно състезание - Световното първенство по гребане за младежи и девойки до 23 години. То ще бъде генерална репетиция за Световния шампионат за мъже и жени догодина.

От сряда до неделя идната седмица в Пловдив ще си дадат среща над 1200 млади състезатели от цял свят и около 400 треньори и технически лица.

Гребният канал в Пловдив е позната дестинация в целия свят, тъй като това е поредният шампионат от подобен ранг, който се провежда в този град. Гребният канал е известен като спортно съоръжение, което е уникално по рода си, тъй като дава равни условия за всички състезатели, независимо от коридора, в който се състезават. Много малко са другите съоръжения в световен и европейски мащаб, които могат да предоставят подобни условия. С домакинството ни на този форум се надявам, че ще привлечем повече деца, които да започнат да се занимават с нашия спорт и в бъдеще да станат гребци. Също така се надяваме да има доста публика, особено в събота и неделя, когато са финалите, за да могат зрителите да се насладят на едно хубаво и добро състезание, коментира председателят на БФ Гребане Свилен Нейков.


За момента подготовката ни върви спокойно. Нямаме особени проблеми, всички са здрави и мотивирани да се представят добре пред родна публика. Към всяка лодка сме поставили конкретни цели. Всички са млади състезатели, които тепърва излизат на международната сцена. Конкретно за Борис Йотов, с когото аз работя, за нас добро класиране ще е поне влизането във финала, заяви Виктория Грънчова, старши треньор на националния отбор по гребане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна