Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боновите книжки – излишен документ или финансов актив

Цената за проверка на активите от масовата приватизация при различните инвестиционни посредници е около 10-15 лева


В своя форум порталът "Моите пари.БГ" стартира кампания за събиране на информация колко струват акциите ни от масовата приватизация и какви дивиденти са обявени за получаване. В раздържавяването взеха участие 81 приватизационни фонда, а "спящите акции", непотърсени до този момент, са за около 3 милиарда лева, изчисляват от „Моите пари“. В България има над 2,5 милиона собственици на акции от масовата приватизация, като общата пазарна стойност на тези "спящи акции" е доста сериозна, отбеляза Десислава Николова, част от екипа на „Моите пари“, която представи подробности за кампанията:

Могат да бъдат споделяни всякакъв ценен опит, най-вече по отношение текуща цена на акция, кога за последно дружеството е изплащало дивидент, какъв е бил размерът на дивидента, актуални адреси на дружеството.

Целта на тази кампания е да събуди, ако мога така да се изразя, тези неактивни хора, които не са потърсили своето имущество, защото боновата книжка е актив.

Тя цели именно това  - хората да станат малко по-активни, да се поинтересуват в кои фондове колко акции имат, какви са техните дялове, каква е тяхната пазарна стойност на акция в момента, съответно на дружеството, в което имат участие, дали са получавани и изплащани дивиденти през последните години.

Като припомни, че на изложението  "Моите пари", проведено в средата на юни в партньорство с Централния депозитар, над 650 посетители са  направили безплатно справка и са получили информация от депозитара относно техните акции от масовата приватизация, Николова отбеляза, че  услугата по принцип е платена и това вероятно спира много от хората:

Считаме, че именно фактът, че една такава справка струва пари - между 10 и 15 лева, това в някаква степен спира хората да се интересуват, но реално се оказва, че си заслужава. Има такива фондове, които са печеливши. Не всичко е загубено, подчерта Десислава Николова и посочи откъде идват проблемите, ако човек иска да провери какво се случва с неговите акции:

Много голям проблем за тези "спящи" 2-3 милиарда акции, които се оценяват в момента, идва от това, че голяма част от бившите приватизационни фондове се преобразуваха впоследствие с напълно нови имена, с напълно нови адреси на управление, дори няколко пъти сменяха адресите си на управление и някак хората се изгубиха в този лабиринт.

Искаме със съвместни усилия да стартираме тази кампания, за да могат хората, които имат някакъв опит да го споделят с други, които търсят информация за тези фондове, защото ние винаги сме го правили, помагаме, но просто не можем да го направим за всичките 81 фонда.

Защото споделяйки своя собствен опит, могат да помогнат на други хора - самите те са търсили информация за дружеството, в което се намират. Намирайки го по един или друг начин, било то през Интернет, с помощта на инвестиционен посредник или по някакъв друг начин, след като споделят опита, те ще помогнат на други хора, които не са успели да бъдат толкова находчиви да намерят информацията за конкретния фонд.

Десислава Николова обясни за слушателите на „Хоризонт“ какви стъпки трябва да предприемат, ако искат да получат информация за притежаваните активи от масовата приватизация дори и лично да не са участвали:

Ако лично не е притежател на боновете, да занесе книжката заедно с удостоверение за наследници или копие на удостоверение за наследници в най-близкия инвестиционен посредник, който впоследствие вади тъй наречената "депозитарна разписка". Тази депозитарна разписка съдържа конкретния човек колко броя акции - тъй наречените дялове, има и в кой фонд са те. 

Кампанията, която сме предприели за споделяне на личен опит, ще продължи до месец септември, когато ще публикуваме обобщен анализ въз основа на събраната информация във форума, каза още Николова. 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени