Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интелектуалци протестираха в София и внесоха подписи в защита на Сити Марк Арт център

| обновено на 12.07.17 в 15:30
Снимка: www.cmart.info


Известни артисти, режисьори, продуценти, симпатизанти на Сити Марк Арт Център - старото кино "Левски", се събраха  днес, за да изразят подкрепата си към екипа и собствениците на центъра - семейство Кирови. Протестиращите внесоха петиция, съдържаща повече от 1500 подписа в Министерския съвет, Министерството на правосъдието и Столичната община.

Теодора и Христо Кирови успяват да създадат културния арт център на мястото на старото кино "Левски" в столицата, в който се провеждат театрални и детски спектакли, и различни концерти. Арт центърът се поддържа чрез приходите, които семейството получа от наемите на търговските обекти на ул. "Съборна". Ако загубят тези магазини, бъдещето на културния център ще бъде застрашено. Това е и причината десетки артисти, режисьори и продуценти да излязат на протест и да подкрепят семейство Кирови.

Историята започва през 2010 г., когато семейство Кирови получават призовка от Софийския районен съд, че срещу тях е заведено гражданско дело през 2004 г. в Никополския районен съд, тъй като държавното дружество „Булгарплодекспорт“ претендира за собственост върху магазините, които семейството стопанисва, въпреки че те са закупени от Общината.  Адвокатът на семейството Георги Коев определи ситуацията като "престъпната схема", осъществена от председател на районен съд в Никопол, а Теодора Кирова смята, че семейството е било лишено от възможността да защити своите права, защото разбират чак през 2010 г., че фирмата е завела дела и то в друг град.

Делото за собственост не е решено окончателно и предстои Върховният административен съд през есента да разгледа недостатъците на извършените през годините процесуални и други действия. Проблемът е, че, след като делото е минало на втора инстанция, съдия изпълнител може да влезе в имота и семейството да бъде отстранено от търговските обекти преди Върховният съд да се произнесе.

Чрез внесената петиция семейство Кирови очаква да получи съдействие от институциите, за да задържи търговските обекти, докато чакат решението на Върховния съд.

По-рано днес, в предаването "Преди всички" собственикът на Сити Марк Арт център Христо Киров коментира:

Това, което мога да кажа, е, че този казус ще има свето продължение, тъй като хората, които днес ще се съберат, искат да изразят подкрепата си за това, което ние правим заедно с тях за духовността и културата. Една подобна съдебна измама, извършена в рамките на Районния съд в Никопол, може да бъде заметена под шапката на изтекла давност. Някой се е наложил да отиде от центъра на София в град Никопол и там да намери начин да пробие съдебната система и да проведе една дълго подготвяна инициатива, от 2007-а година, която няма да може да продължи по начина, по който е била замислена.

Прокуратурата е направила своите проверки и е установила, че са извършени нарушения, но всичко е под грифа "изтекла давност". За хората на изкуството обаче няма изтекла давност. Актрисата Гинка Станчева, член на куб "Артисти със сребро в косите", посочи пред "Хоризонт":

Вече трябва да спрем с тази физическа, духовна и всякакъв вид агресия. Да не говорим за корупцията, с която сме известни в целия Европейски съюз. Намерил се е един човек - господин Киров, който е направил едно прекрасно място за култура. Някой иска да му го вземе по един нечестен начин. Вижда се от правораздаването, че това са едни подправени подписи. Това е срамно. Нека с чест и достойнство да се решават нещата. Парите не са най-важното нещо в живота. 

Все по-малко са местата за култура и искаме да ги спасим. Това е място, където непрекъснато се случват културни събития. Направено е модерно - това са част от аргументите на протестиращите в защита на културния център.

Христо Киров изтъкна още:

Дойдоха частните съдебни изпълнители и разбраха, че начинът, по който се е стигнало до това изпълнително производство, е силно манипулиран и по тази причина те си направиха отвод. Това е нашата морална победа. 

Ние сме сем. Кирови, закупили кино "Левски", и искаме нашите средства да влязат в духовност и в култура, да възпитаваме младите хора по един различен начин. Ние не знаем точно кой стои срещу нас. Срещу 45 000 лева, платени в съда от отсрещната страна, беше подменена обезпечителната мярка. Кой е този, който е занесъл документите в никополския съд? Кой е този, който сега плаща срещу нас, за да може ние да бъдем отведени от магазините?

Още за казуса слушайте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна