Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ход е кампания за обявяване на Национален ден на орела

Снимка: БГНЕС

Българското дружество за защита на птиците започна петиция за обявяването на Национален ден на орела. Избраната дата е 27-и юни и целта е тогава да се напомня за ролята на тези птици в природата.

В предаването "Хоризонт до обед" Мариана Вълчева уточни:

Няма нищо специално в датата, която избрахме да обявим за Национален ден на орлите. Решихме, че началото на лятото е много подходящ момент, в който се надяваме всяка година да се случват различни инициативи, свързани с едни птици, които все по-рядко виждаме в небето в нашата страна. Искаме да обърнем внимание на всички орли, които се срещат в нашата страна, но все пак решихме да се спрем на няколко вида. Това са царският орел, малкият креслив орел, морският, орел-огняр, скалният орел, който е изключително красив, и още – малкият орел.

В нашата страна се срещат около 400-420 вида птици – имаме изключително богатство от птичия свят, допълва експертът. От вида царски орел например са останали едва 28 двойки, разказа експертът:

За съжаление, у нас все още не само орлите, но и почти всички видове птици са изправени пред редица заплахи и затова някои от тези видове вече са изчезнали или са в категорията на изчезващите. Въпреки че в нашата страна бракониерството е криминализирано, все още се намират хора, които посягат на тези красиви, едри грабливи птици и то преди всичко на гнездата им, като ограбват малките или яйцата. За някои хора те са с изключителна колекционерска стойност. Другата сериозна заплаха за орлите е това, че се поставят отровни примамки за едрите хищници, но много често орлите, при липсата на друга храна, когато открият труп на подобно животно със скрита отрова, посягат за храна към него. При тези случаи загинаха царските орли.

Идеята за кампанията дойде от проектите, които вече са в ход у нас за опазването на различни видове орли, поясни Мариана Вълчева:

Конкретно единият – "Горите за орела" е за малкият креслив орел, защото това е вид, който обитава смесените гори, другият е за царският орел. За малкия креслив орел се извършва постоянен мониторинг, което изискваше установяването на гнездата му в няколко защитени зони от мрежата "Натура 2000". Това са места, в които не се извършват никакви горскостопански дейности, за да могат да бъдат запазени гнездата и в периода на размножаване орлите да не бъдат обезпокоявани.

Още за проблемите на популацията на орлите слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна