Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Боян Станиславски: Инициативата "Тримариум" изглежда като санитарен кордон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди души посрещнаха американския президент във Варшава и дори възрастните поляци не си спомнят такава почит да е оказвана на който и да е първи секретар преди 1989 г. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" политологът Боян Станиславски – кор. на БНР във Варшава, който оприличи посещението на Тръмп в Полша на "фестивал". Според него обаче посещението на Тръмп в Полша и участието му на срещата на Г-20 не бива да се тълкуват съвсем разделно, а в контекста на обявеният старт на "Тримариум". Инициативата се е зародила в приятелски разговор между европейски лидери преди година, но вече придобива нова динамика, коментира той:
Ние се оказваме в едно много странно положение, където човек от другата страна, от една друга вселена, пристига в Европа и дава официално начало на някаква нова геополитическа единица, инициатива. Ако погледнем картата, това са Прибалтика, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Австрия, не знам колко време тези три държави точно се задържат там, между другото, но това е може би друга тема, и надолу Румъния, България и Хърватия. Ето ги трите морета: Адриатическо, Черно и Балтийско... Ако погледнем картата, това изглежда като санитарен кордон. Това изглежда като някаква фронтова територия. От едната страна е "западната цивилизация", където всичко е умно, красиво, културно и така нататък, а от другата страна е "руското варварство". Каква ще бъде нашата роля. Ние каква, фронтова територия ли трябва да бъдем?

Може да се окаже наистина в един момент, че американски фактор ще реши европейската криза, че просто на Запад ще се прави някакъв Меркелсрайх, а ние тук ще правим този тримариум, интермариум, както искаме да си го наричаме, обаче това вече ще бъде под американски чадър, с американско ръководство и Полша като лидер, което, ако означава това, че полският политически модел трябва да бъде наложен из цялата тази територия, това наистина е доста опасно.

Интервюто на Петър Волгин с Боян Станиславски можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.