Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Гърция вече не нарушава правилата за бюджетна дисциплина в еврозоната

Комисарят по икономическата политика Пиер Московиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕК обяви, че Гърция вече не нарушава правилата за бюджетна дисциплина в еврозоната. След години на спасителни програми и мерки за икономии институцията препоръча прекратяване на наказателната процедура за прекомерен дефицит срещу Атина. Границата според правилата от Маастрихт е 3% от БВП. 

Гърция е успяла да преодолее своя отрицателен баланс в харченето на бюджета от минус 15,1% през 2009г до излишък от 0,7 на сто от БВП през 2016г. Комисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси нарече момента символичен за Гърция и доказва, че мерките на Брюксел са ефикасни:

Не само Гърция днес обръща нова страница, но и цялата еврозона. Тя излиза от дългия период от 7 години на бюджетни икономии. Остава да се довърши задачата – през 2018г всички държави без изключение трябва да са под бариерата от 3% дефицит.

Към момента само в 3 държави от ЕС правителствата харчат над допустимото в заложените им бюджети – Франция, Испания и Великобритания. По време на финансовата криза през 2011г държавите с прекомерен дефцит бяха 24.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна