Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ за ускоряване на процедурите по ОВОС, природозащитници са против, искат намеса на президента

Ивелина Василева

Депутати от ГЕРБ депозираха във вторник в НС предложения за радикални промени в Закона за опазване на околната среда, което да ускорят процедурите по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). В ефира на предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева изтъкна, че нерядко продължителни обжалвания предизвикват сериозни забавяния и затова предложението е решенията за обекти от национално значение да могат да бъдат обжалвани на една инстанция:

Нашето предложение касае тези обекти, които са определени с акт на МС като такива с национално значение. Това са проекти, които безспорно имат приоритет от гледна точка на значимостта за държавата, за обществеността – проекти с характер на магистрални пътища, първокласни пътища, жп инфраструктура, газопреносни системи… чието реализиране е обвързано нерядко и с европейско финансиране.

Предложението касае актове, които се издават от Министъра на околната среда и водите, във връзка с преценка  от необходимостта за извършване на ОВОС, решения по ОВОС и обвързано с това предложение за изменение на Закона за биологичното разнообразие, което касае актове по издаването на решения  за оценка за съвместимост с предмета и целите на екологичната мрежа „Натура“. 

Предлагаме и въвеждане на особено съдебно производство, което следва да приключи цялата процедура по обжалване в рамките на 6 месеца.

Василева изтъкна, че промените не влизат в конфликт в европейското законодателство.

Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа WWF коментира, че едноинстанционно решение няма в Германия, Франция, Испания  или Великобритания:

С премахването на втората инстанция при съдебни дела, свързани с ОВОС, реално намалява възможността за съдебен контрол и възможността за защита на околната среда.

Хората се притесняват за качеството на достъп до правосъдие, а с това предложение им се предлага премахване на правосъдие.

Ако предложенията на управляващите бъдат приети, еколозите ще се обърнат към президента с молба да наложи вето. Раковска също алармира за предложените промени в АПК , които биха завишили  таксите по административните дела многократно:

Това е още една възможност, по друга линия, за намаляване на съдебния контрол и намаляването на възможностите за защита на околната среда. В момента има някаква масирана атака срещу някакви достижения  на правото и демокрацията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна