Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Кацарова с лятно турне "The New Standards"

Джаз певицата Мирослава Кацарова тръгва на лятно турне. 

Първият концерт е във Варна на 13 юли, а на 14 юли в Созопол. Турнето ще завърши в Пловдив на 20 юли, когато Мирослава Кацарова и музикантите Мирослав Турийски, Христо Йоцов, Веселин Веселинов-Еко и Александър Леков ще излязат на сцената на „Ядрото“ в квартал „Капана“.  

Този концерт е подарък за пловдивчани и е с вход свободен. Не е случайно, че турнето завършва в родния ми град. За мен Пловдив е града на завръщането. Моят дом е Пловдив и така е било, надявам се, че така и ще бъде. Защото този град град се развива и привлича все повече с тази романтична атмосфера, която нищо не може да я разруши, заяви в интервю за Радио Пловдив Мирослава Кацарова.

Тя припомни, че в джаза основния репертоар са така наречените "джаз стандарти", които започват и историята си някъде през 20-те години на миналия век. Те се обогатяват непрекъснато. Различните музиканти променят тези стандарти. Но те се реинтерпретират от инструменталисти и вокалисти непрекъснато. Обаче през 1995 г. Хърби Хенкок прави един албум, който нарича „The New Standard“. Това са поп и рок песни, които той решава да преработи на принципа на джазовите стандарти. Така може би официално се назовава една нова тенденция в съвременната музика, а тя е – че е дошло времето, в което поп и рок песните представляват един интересен музикален материал и към него се подхожда инакомислещо, различно, обясни Кацарова.  

В програмата на проекта „The New Standards“ на Мирослава Кацарова, чиято премиера беше в края на март, са включени Teardrop на Massive Attack, Use Somebody на Kings Of Leon, Imagine на Джон Ленън, Human Nature на Майкъл Джексън, Exit Music на Radiohead, Kiss me на Sixpence None The Richer, Ironic на Аланис Морисет, Big Yellow Taxi и Both Sides Now на Джони Мичъл, Love Is A Losing Game на Ейми Уайнхаус, Practical Arrangement на Стинг и I wish на Стиви Уондър.

Цялото интервю с Мирослава Кацарова можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна