Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Симов: Ежемесечно ще подлагаме Валери Симеонов на парламентарен контрол за Бузлуджа

Ще търсим начини решението за Бузлуджа да бъде обжалвано, заяви той

Снимка: БГНЕС

БСП ясно заяви своето желание за придобиване на монумента, за да може да го спаси от разрухата. Големият въпрос е как така изведнъж Бузлуджа стана толкова ценен за това правителство? Държавата не стопанисва никак добре този паметник и го е оставила да стигне до това състояние. Тук няма абсолютно никакъв пиар. За мен това е политическо лицемерие. Това каза в предаването "12+3" Александър Симов, депутат от "БСП за България", според когото премиерът използва патриотите да му свършат мръсната работа и да бъдат изпълнителите на политически мокри поръчки.

Изначалният замисъл на този паметник е да представи историята на левицата и няма нищо по-естествено от това той да бъде върнат на БСП, за да може БСП да търси своите начини да го спаси. Вместо това виждаме елементарен реваншизъм, продължи Симов. Процедурата не изисква представянето на инвестиционен план, такова нещо не се изисква по закон - така той отговори на критиките, че левицата не е заявила инвестиционно намерение:

Ние не искаме да си го вземем за десет години, за да гледаме как се руши, а да търсим начин паметникът да бъде консервиран, добре стопанисван и ако се намери възможност - да бъде реконструиран, тъй като към него има интерес - не само в България, интересът е голям и от чужденци. 

Ще търсим начини решението за Бузлуджа да бъде обжалвано, подчерта Симов:

Ако това не стане, лично аз се ангажирам, а и мои колеги се ангажират - ще подлагаме вицепремиера Валери Симеонов на парламентарен контрол всеки месец, за да го питаме какво прави държавата за този монумент. Тъй като нали той не трябва да бъде на БСП, приемаме, че Валери Симеонов има някакви големи планове за възстановяването му, или се надяваме държавата да започне да отделя пари за него.

По-рано министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира казуса, като заяви, че не е ясно дали зад искането на БСП стои реално инвестиционно намерение и за това само може да се гадае:

Просто беше заявено желание за стопанисване, за ползване в рамките на десетгодишен период, каквато е процедурата, без да има нещо реално като инвестиционно намерение. За бъдещото стопанисване и експлоатация откъде ще намерят финансови средства, за да се обнови реконструкцията му. Може би аз ще продължа темата, ще има и бъдещи разговори. Там местната общност се е обединила около идеята да не бъде представена на политическа сила, а да се търси финансов инструментариум за реконструкцията на паметника - идеи различни, но пак казвам, че държавата не е била добър стопанин назад във времето, без значение при кое управление.

Двете гледни точки чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна