Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече двойки с достъп до инвитро според новите правила на Центъра за асистирана репродукция

Снимка: БГНЕС

Подготвят се новите правила за работата на Центъра за асистирана репродукция, с които ще се даде възможност  безлимитно на повече двойки с репродуктивни проблеми да кандидатстват за държавно финансиране, обясни пред "Хоризонт" д-р Георги Стаменов, акушер - гинеколог, който е директор на Инвитро център „Надежда“. Той допълни, че с новите правила контролът по изразходването на парите ще е още по-засилен, като се предвижда затягане на режима за клиниките и центровете, които искат да извършват инвитро процедури, финансирани с публични средства.

Новият правилник предвижда също жени в детеродна възраст, които страдат от онкологични заболявания, да могат замразят свои яйцеклетки преди терапията, съобщи още д-р Стаменов.

Д-р Йосиф Димитров от Инвитро център „Димитров“ допълни, че за да няма доплащане, сумата, отпуската  от фонда - Център за асистирана репродукция, трябва да се изразходва според проблема на всяка пациентка. Той обясни, че ефективен начин за избягване на доплащането е да не се фиксира точно какъв дял от 5-те хиляди лева, които се отпускат от фонда отиват за процедури и какъв за лекарства.

Специалистите очакват новите правила да влязат в сила бързо, за да не  нарасне двойно листата на одобрените и чакащи финансиране 3000 жени и се надяват увеличаването на средствата, предназначени за финансиране на процедури по асистиране репродукция да стане още тази година, така че срокът за чакане на пациентите да се намали от сегашните 11 месеца до 4-5 месеца.

Повече по темата може да научите от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна