Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариела Йорданова: България трябва да реши за каква селскостопанска политика на ЕС ще се бори

Снимка: Радио Видин

Започна обсъждането на бъдещите промени в общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2020 година. Министерството на земеделието потърси позицията на браншовите организации.

България ще трябва да си изясни за каква обща селскостопанска политика на ЕС да настоява - за социално или пазарно ориентирана, заяви в интервю за предаването "Нещо повече" Мариела Йорданова, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите:

Дали през общата селскостопанска политика ще се прави социална политика за подкрепа на доходите на фермерите, или ще се прави пазарно ориентирана, конкурентноспособна бизнес икономика в селското стопанство, където ще има иновации и нови технологии, или ще се прави съчетание между двете неща. Там е задачата вече - е за нас, и за държавата: да се намери баланса при разписването на дизайна на мерките, след като се договорят.

Трябва да се определят националните ни приоритети, подчерта още Йорданова:

Които да включват култури, производства и да се работи за по-висока добавена стойност на българското производство.

Относно търсенето на лоби в лицето на конкретни страни-членки на ЕС и позиционирането на браншовите ни организации в европейските такива, Йорданова уточни:

Тук е на ход тихата дипломация от страна на браншовите организации. Повечето, или по-големите, по-добре структурираните, членуват в големи европейски организации, които също имат тяхното си влияние. На ход е и правителството с тихата дипломация.

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители и бивш земеделски министър подчерта:

На първо място, ние сме за запазване на подкрепата за единица площ, както и за обвързаната подкрепа. Около двата приоритета според мен имаме много голям консенсус.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна