Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

900 декара гора са изгорели при пожара край благоевградското село Стара Кресна

| обновено на 14.07.17 в 14:47
Снимка: БГНЕС

900 декара гора са изгорели при пожара в Пирин край благоевградското село Стара Кресна. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Пожарът е овладян, но причината за бедствието все още се изяснява. Предполага се, че става дума човешка небрежност.

18 часа продължи битката с огнената стихия. В гасенето се включиха горски служители, пожарникари и военни. Георги Пармаков, директор на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", каза: 

На място бяха съсредоточени около 250 човека, които в последствие се разположиха по целия периметър и се направиха минерализовани ивици. Отделно имаме и 17 пожарни автомобила, с които се извършват гасителни действия. Все още на няколко места има вътрешни огнища, но по целия периметър са разположени хора, които дежурят и ще останат и до следобед, до късно вечерта, същевременно ще вземем мерки и през нощта да оставим дежурни екипи. 

Най-вероятната причина за пожара е човешка небрежност, тъй като през мястото, на което термовизионните камери са дали индикация за запалването, минава горски път. Щетите са огромни, каза директорът на Югозападното горско предприятие Дамян Дамянов

В цялата област се усеща нахлуването на студен фронт, но силният вятър остава. Димитър Хаджиев от Хидрометеорологичната обсерватория в Сандански каза:

През деня ще духа силен вятър с нахлуване на студен въздух. Очаква се валежите да започнат привечер и ще продължат утре и вдругиден.

Метеоролозите предупредиха, че в късните следобедни часове са възможни и градушки в района.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна