Eмисия новини
от 22.00 часа

Барчън Йънанч: Година след опита за преврат общественото безпокойство нараства

Турция се сбогува с парламентарната система, цари усещане за потисническа политика, казва журналистът от "Хюриет дейли нюз"

| обновено на 15.07.17 в 10:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С опита за преврат от 15-и юли 2016 година беше пропусната голяма възможност, защото още преди това съществуваше сериозна поляризация в турското общество. Разделението беше между тези, които подкрепят „Партията на справедливостта и развитието“ и тези, които я критикуват. Според мен, опитът за преврат можеше да изиграе ролята на обединителен процес, защото този преврат беше извършен не само срещу управляващата партия, а и срещу целия турски народ, срещу турското общество, което желае демокрацията. Тази позиция изрази в предаването "Събота 150" журналистът от вестник "Хюриет дейли нюз" Барчън Йънанч:

За съжаление вместо да се извлече поука и вместо страната да тръгне по пътя на обединението, обявяването на извънредното положение и произтеклите от това действия всъщност задълбочиха поляризацията в турското общество. Разпитите и преследванията, които започнаха, оставиха впечатлението, че не бяха насочени само срещу организаторите и извършителите, а и срещу критиците на правителството, които надигаха глас.

Запитана година по-късно колко променена вижда страната си, Йънанч коментира:

Една година е много малък период в живота на една държава. Преди опита за преврат усилията, желанията, стремежът на правителството към авторитарна власт пораждаше безпокойство у много хора. Една година по-късно това безпокойство се е увеличило. След опита за преврат се случи нещо много важно - състоя се референдум за конституционни промени и така на една много съществена промяна в Турция беше дадена зелена светлина. В резултат на това в Турция започна процес на сбогуване с парламентарната система и преминаване към президентска власт. Нещо повече: управляващата партия очакваше много по-голям процент подкрепа, а се оказа, че и сред тези, които гласуват за „Партията на справедливостта и развитието“ има резерви към едноличната власт. 


В отговор на въпрос "Можеше ли и без опита за преврат, управляващите да извършат исканите от тях промени и да преодолеят съществуващите разногласия във вътрешнополитически план", Барчън Йънанч отбеляза:

Знаеше се за решението на президента Реджеб Ердоган. И без това щеше да се направи опит за преминаване към президенстка система на управление. Но след опита за преврат научихме и нещо много показателно: социологическите агенции обявиха, че след преврата подкрепата за президентската система е нараснала. Ето защо може да твърдим, че опитът за преврат изигра голяма роля за увеличаването на тази подкрепа.

Относно отражението и влиянието на опита за преврат  върху отношенията между Турция и Запада журналистът изтъкна:

Опитът за преврат, за съжаление, се отрази негативно на външнополитическите отношения на Турция. Някои от извършителите на опита за преврат успяха да напуснат страната, а искането за екстрадирането им се превърна в проблем за двустранните отношения на Турция със съответната западноевропейска страна. Заедно с това имиджът на Турция страда, защото както в страната, така и в чужбина, имаше операции срещу проповедника Фетхулах Гюлен, и срещу критиците на правителството. Цари усещането за потисническа политика, а това се посреща със сериозно безпокойство в Европа.

Цялото интервю в детайли слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.