Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Опашки пред Националната библиотека заради оригинала на тефтерчето на Левски

Снимка: Добромир Видев

Стотици хора отидоха в Националната библиотека в София, за да видят тефтерчето на Васил Левски. Реликвата беше извадена от трезора на БНБ по повод 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. 

Архивистът Александър Мошев обясни:

Нещо интересно е, че в него се съдържат текстовете на три музикални произведения, между които и тропара на св. св. Кирил и Методий, който е първият запис в тефтерчето.  Има и записи на латински на химически вещества - хлороформ и амоняк, вероятно те са използвани по някакъв начин в конспиративната му работа.

Стоян Георгиев Тетевенски е дошъл в библиотеката не само за да види оригиналното тефтерче на Левски. Тук е за да даде и за поколенията снимката на своите родственици-комити пред старата къща в Дерманци, която свързва историята на рода му с Левски:

Да видят прадядо ми, дето го има на снимката. Като момче баща му му наредил да води към Ловеч Апостола. Апостолът на коня, а той върви отпред и е хванал юздите. В старата ни къща имаше килия. Там се е крил Левски.

Връзката на българина с Левски пък е завета за достойнството, каза в словото си академик Антон Дончев на церемонията по откриване на изложбата: 

Защо тези хора ще се вдигнат и да тръгнат да умират? Те са умрели в името на това, което се нарича достойнство, което не се продава, не се купува, без него не сме хора.

Този път тефтерчето не беше отворено на определена страница, но съдържанието му е достъпно в Интернет, което директорът на Националната библиотека доцент д-р Красимира Александрова изтъкна специално: 

Екип от доброволци подготвиха електронно издание на тефтерчето на Левски. Съвсем скоро време ще представим и отделен линк към сайта с виртуални изложби, с неговите завети, с електронното издание на тефтерчето. Искам да подчертая ролята на младите хора, които оказаха напълно безвъзмездно съдействие. Има надежда. Младите хора имат отношение към Левски и следват заветите му.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.