Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Спахийски: Земята се изкупи по бандитски начин от българи, не от турци или от араби

Георги Милев: Продажбата на земеделска земя на чужденци отваря Кутията на Пандора

Снимка: БГНЕС

След последната промяна в закона, либерализирала продажбата на земя на чужденци, големи корпорации, мултинационални компании и фондове, за които не се изисква информация за произхода на капитала, изкупуват земя и поставят непосилни наеми. За това сигнализира в предаването "Нещо повече" Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той нарече това икономическо робство и уточни, че режимът за продажба на земя в повечето европейски държави е по-рестриктивен от нашия. Относно сегашния ограничителен режим той посочи, че след премахването на някои от условията за покупка на земя няма да знаем кой какъв е на пазара и защо купува:

Всяка рестрикция, която имаше до момента, колкото и малка да беше тя и да представляваше някаква малка трудност за хората, които искат да купуват земя, в момента няма да я има.

Промяната в Закона за продажба на земеделска земя на чужденци ще доведе до абсолютен хаос, прогнозира Милев:

Всеки, който пожелае, ще може да си купува земя, без значение от каква националност е и какви са интересите му... Самата мисъл, че някой ще продава българска земя, която в момента е и най-евтината в Европа, и ние да отворим вратите, за мен е Кутията на Пандора. Да кажем: "Елате и купете България"... Това не е емоционално, това е самата истина.

Георги Милев нарече супер неудачно в момент, в който държавата отделя милиарди за отбрана, както и за направата на ограда по границата, мотивът, с който се внася предложението да се разреши продажбата на земеделска земя на чужденци, да бъде глоба от ЕС в размер на 935 хиляди евро:

Мисля, че България може да си позволи, при бюджет 2 милиарда за отбрана, да плати тази глоба, която ще бъде със сигурност много по-добра защита на националните интереси, отколкото всички оръжия, които ще купят.

В България има два типа хора – които имат земя и които нямат земя. Тези, които имат земя, искат да я продадат скъпо. Тези, които нямат, могат да си говорят за патриотизъм, посочи журналистът от вестник "Труд" Емил Спахийски пред "Хоризонт". Земята не може да се изнесе никъде, подчерта той:

Бандитският начин, по който се заграби земята от българи, не от турци, не от араби, не от "Ислямска държава" – това е, за което не искат да говорят в този момент. Колкото повече ни плашат, че ще дойде някакъв инвеститор от чужбина и ще ни ограби кървавата българска земя, са глупости. Ако законодателството е нормално и има изисквания как се обработва една земя, България може да бъде арендатор на земя и да си изкарва пари от цялата тази работа. Но никой от тях (едрите собственици – бел.ред.) няма да продаде земята на никой друг, защото това в момента е безценно и става все по-безценно.

Земята не може да се изнесе никъде. Защо имаме продадени около 400 хиляди апартамента в България на чужденци и не се притесняваме, че там ще сложат например ракети земя-въздух или "Ислямска държава", а се притесняваме, че някой ще копае. Няма кой да копае, освен българите. Дори българите не искат да копаят...

Най-лесно се борави със страховете, врагове на тази земя са единствено българите, каза още Спахийски.

Двете гледни точки по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени