Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожари и бури бушуват на Балканите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек загина, след като бе ударен от мълния, а румънски алпинист изчезна в планината Олимп, където температурата падна до нула градуса. Десетки наводнени автомобили, мазета, приземни апартаменти и пътища в района на Солун и Ситония, излезли от коритото реки и огромни щети на земеделски масиви в Южна и Западна Гърция е равносметката от бурята, обхванала от събота вечерта до снощи южната ни съседка.

В курорта Порто Карас властите са евакуирали туристите в намиращия се там къмпинг заради придошлите води. Според Солунското радио чужди туристи – най-вече българи, сърби, са напуснали района на Халкидики.

Черна гора поиска международна помощ за борба с пожарите, обхванали полуостров Лущица. Местните власти обявиха, че ситуацията е критична, защото използването на авиация се оказа невъзможно заради силния вятър.

Не е напълно овладян и пожарът около хърватския град Сплит. Стотици пожарникари все още се борят с огнената стихия, която взе една жертва. Заради пожара е изключен главен далекопровод и много населени места са без ток и вода. 

Две силни земетресения също бяха регистрирани тази нощ. Трус с магнитуд 6,4 разлюля Перу, но няма информация за щети и пострадали. По-рано земетресение с магнитуд 7,8 удари в Северния Пасифик - между Алеутските острови на Аляска и руския полуостров Камчатка. Тревогата за опасност от цунами беше отменена няколко часа по-късно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна