Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как работят доброволните отряди за действия при кризи и аварии

Снимка: Светла Бондова

На 18 юли 1936 година са положени основите на системата за защита на населението от бедствия и аварии. По този повод днес в София ще се проведе дискусия, посветена на доброволните формирования в страната. В кръглата маса ще се включат представители на Националната асоциация на доброволците в България, Българският червен кръст и представители на различни доброволни формирования.

По същество днешната кръгла маса на тема "Доброволни формирования от цел към реалност“ е за отчитане на изпълнението на стратегията на Министерския съвет за развитие на доброволните формирования, за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2012-2020 година. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Иван Видоловски, председател на Националната асоциация на доброволците:

Някъде към 180-190 доброволни формирования има регистрирани у нас. Ние, независимо, че работим с тяхно взаимодействие, с главната дирекция и Сдружението на общините, нямаме отношение по отчитане на регистрираните доброволни формирования, само по тези, които членуват към Националната асоциация.

Видоловски поясни какви действия трябва да предприеме всеки, който иска да стене доброволец:

С една молба до кмета на съответната община всеки един гражданин на България може да бъде приет като доброволец. Не са толкова сложни изискванията, но все пак трябва да ги има. Един човек, приет за доброволец с тези права, които са му дадени по Закона за Министерство на вътрешните работи и Закона за защита при бедствия, трябва да бъде един достоен гражданин, за да му се гласува доверие. Трябва и здравословно да отговаря на изискванията.

Цялото интервю с Иван Видоловски можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна