Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертен център по неврологични заболявания в Александровска болница обучава чужди специалисти

Снимка: Александровска болница

През 2008 година наши изтъкнати невролози, водени от проф. Ивайло Търнев в Клиниката по нервни болести на Александровска болница, диагностицират неврологично заболяване, което се дължи на мутации в организма, получени при отлагането на един белтък в периферните нерви. Заболяването вероятно съществува от столетия, но се бърка с много други и хората се лекуват погрешно, казва проф. Търнев. В Александровска болница се създава единственият за Източна Европа Център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания.

Много често се бърка с различни неврологични заболявания, с полиневропатия, със стомашно чревни заболявания. Има доста широка диференциална диагноза, поради това, че различни органи и системи са засегнати в различна степен - обясни проф. Търнев.

Вече открито заболяването представлява сложна съвкупност от различни симптоми:

Това е едно заболяване, при което се отлага един белтък в периферните нерви, което води до една периферна полиневропатия, която протича с изтръпвания, болки първо в краката, после и в ръцете. След това се развива слабост, която прогресира до невъзможна походка.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Гергана Хрисчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна