Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нурфет Алиоски: У нас липсва добра съдова профилактика

Д-р Нурфет Алиоски
Снимка: Ани Петрова, БНР

В България пациентите с двойно запушване на съдовете на шията и мозъка едновременно са двойно повече в сравнение с другите европейски страни и САЩ. Това заяви пред "Хоризонт" д-р Нурфет Алиоски, завеждащ отделението по ендоваскуларна неврохирургия в Университеската болница "Света Анна". Мозъчните аневризми се оперират при наличието на високоспециализирана апаратура, но най-важното е до шестия час пациентът да бъде на операционната маса.

Има специално отделение, направено за лечение на мозъчно-съдова патология. От началото на февруари работим по пилотна програма на Министерството на здравеопазването за лечение на мозъчни инсулти по спешност, обясни д-р Нурфет Алиоски.

От началото на годината 80 души са преминали през отделението с разнородни мозъчно-съдови заболявания. 30 на сто от хората са били с инсулти, 20 на сто от тях са имали двойна аневризма - и на шията, и на мозъка. Смъртността е от порядъка на 12-13 процента, уточни специаликстът.

У нас липсва добра профилакти на съдовете, подчерта д-р Алиоски:

Това, което е извън нормите у нас в сравнение с Европа и света, е броят на тандемните оклузии. Голяма част от хората никога не са отишли да си видят кръвоносните съдове. На нас ни куца профилактиката.
.

При високо кръвно налягане се получава запушване на съдовете и следва мозъчен инсулт. Заболяването е възрастово обусловено.

Още за аневризмите чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна