Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Гърдев: След края на териториалното съществуване на ИДИЛ джихадистите ще се съсредоточат в износа на "ислямска революция"

Снимка: БТА

Всеки момент се очаква "Ислямска държава" да загуби Ракка, но въпреки разгрома на полето на военните действия групировката едва ли ще престане да съществува и е по-логично да очакваме нейната метаморфоза и съсредоточаването ѝ в терористични действия в различни точки по света. Това прогнозира в ефира на "Хоризонт" международният анализатор Димитър Гърдев. Какво ще се промени след военния разгром на групировката "Ислямска държава" и края на нейното съществуване като териториална единица. Този въпрос става все по-актуален, след като ИДИЛ загуби Мосул и на фона на ожесточените сражения, които в момента се водят в последната им голяма крепост - Ракка.

На полето на боя ИДИЛ категорично търпи грандиозни загуби. Така наречената "Ислямска държава" загуби изцяло столицата си в Ирак. Тя се нарича Ислямска държава в Ирак и Леванта, старото име на Сирия, а в Сирия й остана само една-единствена крепост - това е Ракка.

Ако се замислим преди две години само какво представляваше това образувание в тези две държави - те владееха огромно количество територия и не само територията, но и самото население, което беше под техен контрол и което, естествено, по тяхната идеология беше радикализирано, отбеляза Гърдев и подчерта, че това бележи края на териториалното съществуване на "Ислямска държава", но това едва ли е краят на нейната идеология.

Димитър Гърдев обясни, че хипотезите за бъдещите трансформации на "Ислямска държава" трябва да се търсят в нейната идеология и посочи, че според него джихадистите ще се насочат към износ на "ислямска революция" с помощта на терористи, радикализирани през последните години в целия свят, някои от които са второ и трето поколение граждани на западни държави:

Защото дори и в разцвета си през 2015 година се очертаха две течения в "Ислямска държава". Едната група - по-скоро това са организациите, които са близки до "Ал Кайда", които бяха "Ал Кайда" в Ирак, "Ал Кайда" в Сирия. Те държаха на постулата, че трябва да се отвоюва едно териториално образувание, да се направи там една така наречена "държава" с център и оттам - с населението и с привличащите и прииждащи се към това териториално образувание групи хора да се създаде една почва, една основа, с която джихадът - ислямисткият джихад, да започне да се разпространява, като крайна цел е да се създаде този емират във всички държави, където има мюсюлманско население.

Другото течение беше чисто идеологическо, в което се изповядваше теорията, че трябва да се започне световния джихад веднага - на всички места, където има последователи. И ние това, което виждаме в Европа - тези терористични актове, това, което се наблюдава в Западна Европа - във Великобритания, във Франция, в Белгия, е следствие на втората концепция. Това е така наречената "световна ислямска революция". Постоянната, перманентната революция. Това са радикализирани хора, радикализирани граждани, включително много от тях, както се видя, етнически принадлежащи вече второ, трето поколение. Те не идват от Ирак или Близкия изток, те са родени на Запад. Това са така наречените "световни ислямистки революционери". Така че тази - втората тенденция, ще се запази, подчерта анализаторът.

Целия анализ на Димитър Гърдев чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна