Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара: Коментарите на Берлин за арестите на шестимата правозащитници са неприемливи

Снимка: БГНЕС

Турското външно министерство обяви, че коментарите на говорител на германското правителство за арестите в Турция на шестима правозащитници, сред които и германец, са неприемливи и намеса в турската съдебна система, предаде Ройтерс.

В сряда турският посланик в Берлин беше привикан в германското външно министерство, което изрази протест срещу арестите. След това говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт посочи възможността заради задържането на правозащитниците Европейският съюз да прекрати финансовата помощ за Анкара, давана заради мигрантската криза.

В началото на юли турските власти задържаха шестимата, сред които са германският гражданин Петер Щойднер, шведският поданик Ала Гарави и ръководителят на "Амнести интернешънъл" за Турция Идил Есер. Във вторник турски съд постанови всички те да останат в ареста, докато чакат процес по обвинения с подпомагане на тероризма. След решението на съда Щефен Зайберт написа в "Туитър", че задържането на Щойднер е неоправдано и Германия ще действа на всички нива, за да подкрепи Щойднер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна