Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свидна Динева: В нормативната уредба на детските лагери има сериозни пропуски

Базите за детски лагери трябва да бъдат категоризирани, сертифицирани и описани в регистър

Част от официалната церемония по откриването на Детски оздравителен лагер "Радуга"
Снимка: БГНЕС

Проверките на Министерството на туризма в детските лагери по Черноморието сочат, че условията са много добри и не регистрират пропуски или проблеми. От Комисията за защита на потребителите също заявяват, че няма нито една подадена жалба или сигнал по повод детски лагер на територията на страната.

Албена Методиева, която оглавява дирекция в Министерството на туризма, поясни:

Трябва да обобщим, че условията за почивка там, където са определени базите или детските лагери, определено са много добри. Базите са разположени на доста големи площи. Това позволява осигуряването на различни занимания, спортни дейности. Всички бази, които проверихме, са с охрана, с ограда. Изхранването на децата навсякъде е уредено в 4-5 хранения на ден. На всеки 15 деца има по един ръководител. Базите имат медицински центрове. Плажната ивица навсякъде е с обособена зона за децата, има и спасители. 

Точният брой на детските лагери не може да се определи, уточни Албена Методиева. Това е така, защото на критериите за детските бази за отдих може да отговарят и хотелски бази до три етажа.

Министърът на туризма Николина Ангелкова неотдавна заяви, че се предвижда чрез подзаконова нормативна уредба да бъдат създадени точни критерии и правила, на които да отговарят лагерите в зависимост от възрастовата група на децата. Целите на министерството са да се създадат единни критерии, на които да отговарят тези бази, за да се знае кои са те.

Организирането на детски лагери в момента се извършва по Наредбата за детски и ученически туристически пътувания с обща цена, посочи Свидна Динева от Националната асоциация за детски и младежки туризъм:

Всички пътувания, на които инициатор са спортни клубове, танцови клубове, фондации, сдружения с определена цел - всъщност те остават извън рамките, които създава Законът за туризъм и от нормативната уредба. Това е сериозен проблем, защото на пазара има огромно предлагане на детски организирани пътувания, инициирани от юридически и физически субекти. Ключов момент е дали тези лагери, които биват организирани от всякакви клубове, отговарят на съответните изисквания за безопасното и безпроблемно пребиваване на децата. Целият инструментариум, който предхожда организирането, наистина е със сериозни пропуски и клинетът не е защитен. 

Няма методика на проследяване на всички места, избрани за детски лагери, въпреки че туроператорът има ангажимента при детски лагер да подаде информация в Агенцията по безопасност на храните за пребиваването на ученически групи. Не е ясно дали всички туроператори подават информацията.

Ето за какво трябва да внимават родителите, когато изпращат детето си на лагер според Свидна Динева:

Родителите трябва да проверят дали съответното юридическо лице е лицензиран туроператор, който го има в регистъра на туроператорите. Това могат да направят по името на фирмата в регистър, който е публикуван на сайта на Министерството на туризма. Там има информация относно юридическото лице дали в момента има действаща туроператорска застраховка. При резервация трябва да получат договор, в който трябва да са упоменати абсолютно всички детайли по пътуването - настаняване, изхранване, ангажимент от страна на туроператора за педагогическия персонал. При заплащане родителите трябва да получат фактура с касов бон.

Темата е разгледана в детайли в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна