Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камбана на почти 600 години бие на всеки час в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Камбаната, която бие на всеки час от градската часовникова кула над сградата на общината в Кюстендил, е на близо 600 години. Надпис върху нея, извиващ се кръгообразно, фиксира годината на отливането и - 1429 година, тоест - вече на 588 години. Твърди го и човекът, който поддържа часовниковата кула над Общината - 75-годишният доайен часовникар Генчо Яневски.

"Сие звоно на църквата Св. Никола в лето 1429 по изволение Божие аз, Радослав, приложих“, пише на достолепната камбана от часовниковата кула в центъра на Кюстендил. Местната управа отказва да монтира електронен часовник на кметството и жителите на града се ориентират за часовото време по камбаната от покрива на Общината. Бай Генчо не спори с историците за това колко е стара камбаната.

В музея четох статия, където описват, че тя е била сменена със скопската камбана. Валията на Скопие е харесал нашата камбана, кюстендилската, и са ги разменили. Един пътешественик описва, че звукът на камбаната се е чувал в Модро поле, на първата камбана. Преди да я сложат на часовника, камбаната е стояла в черквата.

Яневски влага невероятно старание, за да държи в постоянна изправност часовника, за който няма резервни части. Той и подполковник Георги Рачев са изработили и монтирали и сложен механизъм, който не позволява на часовника да спира, докато се навиват пружините му. Бай Генчо е притеснен кой ще го смени, когато краката му вече няма да му позволяват да изкачва стълбите на камбанарията, с което си докарва 65 лева месечно. Синът му е часовникар, но отказва да се захване с часовника. Целият занаят на часовникарството е на умиране заради масовите часовници, коментира той. Часовникът в Кюстендил обаче е верен до секунда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени