Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роб Уотсън: Без съмнение времето на Тереза Мей изтича

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на подновените преговори за Брекзит разногласията в правителството в Лондон продължиха и тази седмица. Това наложи премиерът Тереза Мей да се намеси и да стегне редиците в Консервативната партия. Тя призова министрите й да престанат с „очернянето“ в медиите и да спрат изтичането на информация от заседанията на кабинета. Премиерът Тереза Мей все повече губи авторитет, позицията й е силно разклатена, отчитат анализаторите. По неофициална информация тя ще бъде отстранена от поста до края на годината.

В интервю за „Събота 150“ политическият кореспондент на Би Би Си Роб Уотсън коментира, че според него Консервативната партия е изправена пред е най-дълбоката криза за последните 40 години:

И до голяма степен кризата е във връзка със същия основен въпрос, който разединява Консервативната партия от много години - Европа. Някои хора може би се надяваха, че гласуването в референдум за Брекзит, гласуването за самия Брекзит, ще реши този въпрос. Това със сигурност не стана. Консервативната партия стана по-непопулярна. Има лидер, чиито позиции са сериозно отслабени. Има правителството, което е силно разединено по въпроса за Европа. Членове на Консевративната партия и по-обикновените депутите се питат в недоумение: „Какво, за Бога, се случва!“. А няма перспектива нещата да се подобрят. Напротив, кризата само може да се задълбочи.“

Брекзит е основният и най-труден проблем за Консервативната партия, защото членовете й имат фундаментални разногласия, каза още Уотсън и допълни:

Има, разбира се, други сериозни проблеми, като продължаващата политика на строги икономии, но в дъното на всичко са отношенията на Великобритания с ЕС и останалата част на света.

Според Уотсън Тереза Мей „все повече прилича на политик, на премиер, чието време изтича“:

А Консервативната партия, която е безпощадна политическа организация, без особени успехи в Европа от много години, не обича лидери, които губят избори. Всъщност, Тереза Мей спечели най-много места, тя все пак загуби мнозинството, което имаше в Камарата на общините. При нормални обстоятелства Консервативната партия щеше да я премахне, без да се замисли, но причината, поради която още я държи е, че се опасява, че може да загуби едни повторни общи избори. Другата причина е, че консерваторите не могат да се обединят зад друга личност в момента. Без съмнение времето на Мей изтича. Въпросът е колко време й остава. Мисля, че тя най-дългото време, до което може да остане е финализирането на Брекзит, до напускането на ЕС в края на март 2019 година. Но всякакви други непредвидими обстоятелства могат да ускорят този процес.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Веселин Паунов с политическия кореспондент на Би Би Си Роб Уотсън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна