Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цв. Симеонов: Дори отпадането на клас "прослужено време" да се отложи, има и други средства за неговото атакуване

Цветан Симеонов, председател на БТПП
Снимка: Кирчо Стоичков

Представителите на работодателските организации у нас се съберат днес на среща, на която още обосноват своето предложение за отмяна на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит и ще поискат отново отказ от провеждане на преговори за праговете за минимален осигурителен доход до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата в България.

Разногласията са по много линии, но консенсусът не е невъзможно нещо. По отношение на минималната работна заплата – тя остава на усмотрението на правителството, кое е неприемливо в една пазарна икономика, коментира в „Преди всички“ Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата. Според него, дори проблемът с отпадането на така наречения клас "прослужено време" да се отложи, има и други средства за неговото атакуване: 

Всъщност вече има неравнопоставеност между служители в публичния сектор и служители в частния сектор, защото за едните тази добавка я няма, за други тя съществува. Крайно време е да разберем, че трябва да има лоялна конкуренция между работодателите, държавата също е работодател, и трябва да има прилагане на пазарните принципи.

2/3 от работодателите мислят да увеличат възнагражденията през 2017 година, показва проучване на Българската търговско-промишлена палата:

С проценти не мога да се обвържа, но това е наистина заявено и то фирми със сериозно присъствие на пазара.

Подробности можете да чуете от интервюто от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна